Nadgrobni spomenici i ukrasi za nadgrobne spomenike

crvena, plava i roza ruža za nadgrobne spomenike u boji

Započet ćemo ovaj tekst tako što se i sami prisjećamo svojih najmilijih.

Znat će onaj koji svoje najmilije često obilazi na groblju da su većinom grobovi tijekom godine zapušteni, a par dana prije dana Svih Svetih kreće masovno posjećivanje grobova i uređivanje nadgrobnih spomenika.

Tek poneki svoje najmilije često obilaze na groblju i održavaju vječna počivališta.

Većinom nas je ovaj užurban život natjerao da pokojnike ne stignemo obići, a posebice ako su obitelj ili prijatelji pokopani u drugom gradu.

Zato se na dan Svih Svetih prisjetimo da tamo gore počiva netko nama drag i taj dan koristimo kako bismo obišli naše najmilije koji su nas prerano napustili.

Ono što smo kroz naše poslovanje naučili, jest da mjesec-dva prije dana Svih Svetih počinje masovno uređivanje nadgrobnih spomenika, kako bi na dan Svih Svetih ostali prijatelji i obitelj mogli posjetiti uređen grob.

Zbog tolikog opsega posla kamenoklesari su često opterećeni i ne mogu u kratko vrijeme kvalitetno dovršiti svaki posao stoga ne dolazi samo do pogrešaka, nego i do manjka ukrasa za grobove.

Zapravo ovaj tekst pišemo popraćeni osobnim iskustvom i iskustvima drugih ljudi.

Želimo napomenuti važnost dogovaranja izrade nadgrobnih spomenika na vrijeme kako biste sigurno bili zadovoljni i napravili eventualne promjene bez pritiska i mnogo prije dana Svih Svetih.

Nadgrobni spomenik ne bi trebao biti uređen pod pritiskom vremena niti pritiskom drugih ljudi koji nameću svoje mišljenje, dok vama osjećaji govore drugačije.

Jednom kad je spomenik dovršen, teško će se moći napraviti značajnije promjene i popravci.

Za nas izrada groba znači više od kontaktiranja najpovoljnijeg kamenoklesara.

Grob se izrađuje jednom u životu, a nadgrobni spomenik predstavlja sjećanje na onoga tko je u njemu pokopan.

Nadgrobni spomenik koji budi sjećanja

Prisjećanje na izgubljenu osobu možemo postići posvetom na nadgrobnom spomeniku,
nadgrobnom slikom koja će vječno biti tu da nas vrati u trenutak prošlosti (barem na kratko)
ili pomoću dekorativnih aplikacija kojih ima za razne situacije.

Stoga bi svatko, u skladu sa svojim željama i mogućnostima, trebao razmisliti kako ukrasiti nadgrobni spomenik svojim voljenima, a ne da to za njega bira bilo tko drugi.

Grob je mjesto koje ne bi trebalo biti zapostavljeno tijekom godine, a dan prije Svih Svetih ukrašeno.

Kako urediti nadgrobni spomenik?

Nakon prvog posjeta klesara, kad vidite kakve mogućnosti nudi, razgovarajte s obitelji i dogovorite nešto što se svakome sviđa ili možda nešto što bi se pokojniku svidjelo, pa svoje želje ponovo podijelite s klesarom koji će raditi prema Vašim željama.

Mnogi kupci nam dolaze i izražavaju nezadovoljstvo s kamenom i ukrasima koje je kamenoklesar postavio jer su ili prekasno krenuli u uređenje ili uopće nisu znali što žele jer nisu bili upoznati s mogućnostima uređenja nadgrobnih spomenika.

Zato, uzmite dovoljno vremena, posjetite klesara (ili više njih) i prvo pogledajte koje mogućnosti nudi, kakve mogućnosti ukrašavanja postoje, što simbolizira pokojnikova ili Vaša uvjerenja i slično.

Zatim, donesite odluku o ukrašavanju nadgrobnog spomenika i dogovorite sve s klesarom koji Vam je najpristupačniji i najotvoreniji za Vaše želje.

Neka spomenik Vaših najmilijih bude izrađen s ljubavlju prema pokojniku i neka to bude njegov oltar koji ga je dostojan, a ne obveza koju morate „odraditi“.

Zašto uređujemo spomenike?

Ukrašavanjem spomenika s nadgrobnim ukrasima, izražavaju se emocije prema pokojniku, pronalazi se unutarnji mir i odaje se počast pokojniku.

Stoga, ukrašavanje nadgrobnih spomenika svojim voljenima trebao bi biti samo Vaš izbor.

Pokušajte izbjeći nagovaranja i sugeriranja koja dolaze sa strane, a koja nisu u skladu s Vašim emocijama.

Izrada i ukrašavanje nadgrobnih spomenika Vaš je poklon pokojniku i neka posljednje počivalište bude izrađeno od srca i neka ima samo Vaš pečat.

Koje su opcije uređenja nadgrobnih spomenika?

Dok neki nadgrobni ukrasi služe za izražavanje emocija, drugi su pak funkcionalni, neki simboliziraju religiju, a neki su dio religije i običaja. Svakako se možemo složiti da sva nadgrobna galanterija, na ovaj ili onaj način, ima obilježja religije i dekoracije.

Npr. kako biste pobudili sjećanja, na nadgrobni spomenik postavit ćete nadgrobnu sliku (fotokeramiku), napisat ćete natpis na nadgrobnom spomeniku ili ćete postaviti jednu od aplikacija koja predstavlja detalje iz života pokojnika.

marmeton fotokeramika oval boemia srce

Nadgrobni okviri za fotokeramiku su dekorativni proizvodi u koje se stavljaju nadgrobne slike. Postoje za oblik ovalne nadgrobne slike i pravokutne nadgrobne slike. Tek su se u posljednje vrijeme počeli pojavljivati okviri u obliku srca ili kruga, međutim još uvijek u ograničenim količinama.

Ovalna fotokeramika s broncanim okvirom