Nadgrobni spomenici i ukrasi za nadgrobne spomenike

crvena, plava i roza ruža za nadgrobne spomenike u boji

Nadgrobni spomenici uređuju se s namjerom odavanja počasti pokojniku i s namjerom osiguravanja unutarnjeg mira onoga koji uređuje spomenik – pa ćemo tako proći kroz ove opcije:

Započet ćemo ovaj tekst tako što se i sami prisjećamo svojih najmilijih.

Znat će onaj koji svoje najmilije često obilazi na groblju da su većinom grobovi tijekom godine zapušteni, a par dana prije dana Svih Svetih kreće masovno posjećivanje grobova i uređivanje nadgrobnih spomenika.

Tek poneki svoje najmilije često obilaze na groblju i održavaju vječna počivališta.

Većinom nas je ovaj užurban život natjerao da pokojnike ne stignemo obići, a posebice ako su obitelj ili prijatelji pokopani u drugom gradu.

Zato se na dan Svih Svetih prisjetimo da tamo gore počiva netko nama drag i taj dan koristimo kako bismo obišli naše najmilije koji su nas prerano napustili.

Ono što smo kroz naše poslovanje naučili, jest da mjesec-dva prije dana Svih Svetih počinje masovno uređivanje nadgrobnih spomenika, kako bi na dan Svih Svetih ostali prijatelji i obitelj mogli posjetiti uređen grob.

Zbog tolikog opsega posla kamenoklesari su često opterećeni i ne mogu u kratko vrijeme kvalitetno dovršiti svaki posao stoga ne dolazi samo do pogrešaka, nego i do manjka ukrasa za grobove.

Zapravo ovaj tekst pišemo popraćeni osobnim iskustvom i iskustvima drugih ljudi.

Želimo napomenuti važnost dogovaranja izrade nadgrobnih spomenika na vrijeme kako biste sigurno bili zadovoljni i napravili eventualne promjene bez pritiska i mnogo prije dana Svih Svetih.

Nadgrobni spomenik ne bi trebao biti uređen pod pritiskom vremena niti pritiskom drugih ljudi koji nameću svoje mišljenje, dok vama osjećaji govore drugačije.

Jednom kad je spomenik dovršen, teško će se moći napraviti značajnije promjene i popravci.

Za nas izrada groba znači više od kontaktiranja najpovoljnijeg kamenoklesara.

Grob se izrađuje jednom u životu, a nadgrobni spomenik predstavlja sjećanje na onoga tko je u njemu pokopan.

Nadgrobni spomenik koji budi sjećanja

Prisjećanje na izgubljenu osobu možemo postići posvetom na nadgrobnom spomeniku,
nadgrobnom slikom koja će vječno biti tu da nas vrati u trenutak prošlosti (barem na kratko)
ili pomoću dekorativnih aplikacija kojih ima za razne situacije.

Stoga bi svatko, u skladu sa svojim željama i mogućnostima, trebao razmisliti kako ukrasiti nadgrobni spomenik svojim voljenima, a ne da to za njega bira bilo tko drugi.

Grob je mjesto koje ne bi trebalo biti zapostavljeno tijekom godine, a dan prije Svih Svetih ukrašeno.

Kako urediti nadgrobni spomenik?

Nakon prvog posjeta klesara, kad vidite kakve mogućnosti nudi, razgovarajte s obitelji i dogovorite nešto što se svakome sviđa ili možda nešto što bi se pokojniku svidjelo, pa svoje želje ponovo podijelite s klesarom koji će raditi prema Vašim željama.

Mnogi kupci nam dolaze i izražavaju nezadovoljstvo s kamenom i ukrasima koje je kamenoklesar postavio jer su ili prekasno krenuli u uređenje ili uopće nisu znali što žele jer nisu bili upoznati s mogućnostima uređenja nadgrobnih spomenika.

Zato, uzmite dovoljno vremena, posjetite klesara (ili više njih) i prvo pogledajte koje mogućnosti nudi, kakve mogućnosti ukrašavanja postoje, što simbolizira pokojnikova ili Vaša uvjerenja i slično.

Zatim, donesite odluku o ukrašavanju nadgrobnog spomenika i dogovorite sve s klesarom koji Vam je najpristupačniji i najotvoreniji za Vaše želje.

Neka spomenik Vaših najmilijih bude izrađen s ljubavlju prema pokojniku i neka to bude njegov oltar koji ga je dostojan, a ne obveza koju morate „odraditi“.

Zašto uređujemo spomenike?

Ukrašavanjem spomenika s nadgrobnim ukrasima, izražavaju se emocije prema pokojniku, pronalazi se unutarnji mir i odaje se počast pokojniku.

Stoga, ukrašavanje nadgrobnih spomenika svojim voljenima trebao bi biti samo Vaš izbor.

Pokušajte izbjeći nagovaranja i sugeriranja koja dolaze sa strane, a koja nisu u skladu s Vašim emocijama.

Izrada i ukrašavanje nadgrobnih spomenika Vaš je poklon pokojniku i neka posljednje počivalište bude izrađeno od srca i neka ima samo Vaš pečat.

Koje su opcije uređenja nadgrobnih spomenika?

Dok neki nadgrobni ukrasi služe za izražavanje emocija, drugi su pak funkcionalni, neki simboliziraju religiju, a neki su dio religije i običaja. Svakako se možemo složiti da sva nadgrobna galanterija, na ovaj ili onaj način, ima obilježja religije i dekoracije.

Pogledajte galeriju nadgrobnih spomenika koji imaju ugrađenu nadgrobnu galanteriju kako biste dobili dojam za ukrašavanje.

Npr. kako biste pobudili sjećanja, na nadgrobni spomenik postavit ćete nadgrobnu sliku (fotokeramiku), napisat ćete natpis na nadgrobnom spomeniku ili ćete postaviti jednu od aplikacija ili aplikacija cvjetnih motiva koja predstavlja detalje iz života pokojnika.

marmeton fotokeramika oval boemia srce

Nadgrobni okviri za fotokeramiku su dekorativni proizvodi u koje se stavljaju nadgrobne slike. Postoje za oblik ovalne nadgrobne slike i pravokutne nadgrobne slike. Tek su se u posljednje vrijeme počeli pojavljivati okviri u obliku srca ili kruga, međutim još uvijek u ograničenim količinama.

Ovalna fotokeramika s broncanim okvirom

Tekstovi na nadgrobnim spomenicima ispisuju se slovima za nadgrobne spomenike.

Tako se na spomenike ispisuju podaci poput prezimena čija je grobnica, imena pokojnika, godine rođenja i smrti pokojnika i posvete za spomenike.

broncana slova za nadgrobne spomenike

Kod nadgrobnih ukrasa i uređenja spomenika, svaki proizvod može služiti kao dekoracija ili može simbolizirati nešto – to ovisi o situaciji jer je svaka jedinstvena.

Kad govorimo o funkcionalnosti, odmah nam na um pristižu nadgrobne vaze, žardinjere za grob, kameni držači za svijeće i sl.

Vaze i žardinjere su uglavnom funkcionalni jer služe za polaganje buketa cvijeća ili sadnju cvijeća na grobu, dok kameni držači za svijeće dodatno osiguravaju da se voštane svijeće neće prevrnuti i uništiti kamen izlivenim voskom.

nadgrobna vaza

Međutim, svi ovi proizvodi imaju veliki utjecaj na kompletan dojam izgleda groba. Stoga, obraćajte na njih pozornost, jer kao dekoracija, mogu promijeniti cijeli izgled groba. Za više informacija pročitajte naš vodič o odabiru nadgrobne vaze po Vašoj mjeri.

Većina vaza ide u kompletu sa svijećnjakom ili lampašem tako da si pristaju kao dekoracija.

svijecnjak za groblje

Razlika između svijećnjaka i lampaša je između toga što svijećnjaci imaju stakla s bočnih strana, dok lampaš ima “stakleni plamen” koji se fiksira odozgora.

lampas za groblje

Ono što je drugačije kod svijećnjaka i lampaša je to da su oni dio religije i običaja, odnosno postavljaju se kako bi se u njih stavila manja voštana svijeća (lučica) ili elektronska svijeća, s namjerom da se osvijetli pokojniku put prema nebu i da plamen priskrbi toplinu duši.

Jedni od najreprezentativnijih religijskih obilježja na spomenicima na našem području su nadgrobni križevi, koji postoje u raznim varijantama i s raznim dodacima kao što su križevi s cvijetom, križ s Isusom ili samostalni križ, a više o križevima možete pročitati u našem članku.

nadgrobni kriz s pozlatom, kriz s ruzom, kriz s isusom kristom

Kad razmišljate o uređenju spomenika, sigurno ste razmišljali i bi li kipovi za groblje bili primjereni, jer kipovi nikad ne prolaze nezamijećeno.

Kipovi su najupečatljiviji ukras, simbol i dekoracija koji možete staviti na spomenik te veličanstveno predstavljaju snagu, pokornost i suosjećanje.

kip papekipovi majke bozje

I to nije slučajno, to je zato što su kipovi trodimenzionalni, odnosno stoje samostalno te odaju takav osjećaj.

Kipovi Majke Božje, kipovi Isusa Krista, kipovi anđela i kipovi svetaca poput sv.Antuna, predstavljaju sav onaj osjećaj koji imamo kad dođemo na groblje i to je razlog zašto se tako često nalaze na grobovima.

Pročitajte više o tome kako odabrati najprikladniji nadgrobni kip za Vaš spomenik.

Za one koji vole vidjeti živo cvijeće na groblju, te imaju dovoljno znanja i želje održavati cvijeće – preporučili bismo nadgrobnu žardinjeru za groblje.

žardinjera za groblje Antica

Žardinjere za groblje namijenjene su da u njih posadite živo cvijeće te uživate u njihovom cvatu svakog proljeća, a ono će ukrašavati spomenik kroz dulji period – za razliku od ubranih buketa živog cvijeća.

  • Provjerite galeriju s primjerima nadgrobnih spomenika uređenih nadgrobnom galanterijom

Kod uređivanja malih nadgrobnih spomenika za urne i grobne niše, mogućnosti za uređivanje su jednake.

uredena grobna nisa s nadgrobnim ukrasima

Zato smo pisali detaljnije o nadgrobnim ukrasima za grobne niše i male pretince za urne (kazete) kako bismo opisali razlike između ukrasa za klasične grobnice i grobnice za urne.

Razlika je u dimenzijama proizvoda i načinima ugradnje.

 

Zaključak

Bez obzira na trenutne probleme s kojima se možda suočavate u životu, spomenik nije samo mjesto gdje je netko pokopan. To je mjesto na kojem se prisjećate i odajete počast pokojniku.

Bez obzira na utjecaj okoline, prilikom uređenja spomenika nemojte osjećati teret i frustraciju.

Oslobodite svoje ideje i uredite ga prema svojim osjećajima jer se spomenici uređuju jednom, možda dvaput, tijekom života.

Na kraju krajeva, to je posljednje počivalište Vaših najmilijih, tko će brinuti o njemu, ako nećete Vi?

Stoji li Vam na umu da biste trebali urediti spomenik Vaših najmilijih? Kako se zbog toga osjećate? Jeste li već učinili prvi korak i dobili barem nekoliko ideja za uređenje?

Više o uređenju nadgrobnih spomenika:

Oznake: