Nadgrobni Kipovi – kako odabrati najljepši kip za groblje

broncani kipovi gospe isusa krista i andela za groblje

Nadgrobni kipovi snažan su i dominantan simbol na nadgrobnim spomenicima, a njihov odabir je iznimno važan. Nadgrobni kip od loše odabranog materijala izrade, generičkog dizajna i lošeg odljeva može uvelike degradirati izgled spomenika.

Kipovi za groblje (i svetišta) većinom oslikavaju Majku Božju, Isusa Krista, Anđele i Svetce. Njihova simbolika snažna je na našim područjima te je razumljivo što pronalaze mjesto i na grobljima i u crkvama.

Neovisno o tome radite li novi nadgrobni spomenik ili ste odlučili dodati kip na već postojeći spomenik, kipove možemo odabrati s obzirom na:

Smjernice za odabir Nadgrobnog Kipa

  • Kipovi Majke Božje, Anđela, Isusa Krista i Svetaca

Kipovi Majke Božje najodabiraniji su kipovi na našem području te postoje različiti modeli koji prikazuju Majku Božju, poput npr. kip Majke Božje Bezgrešne, kip Majke Božje Lurdske, kip Majke Božje Fatimske, Majke Božje s djetetom i ostali.

Kipovi Anđela i Svetaca drugi su najčešći odabir prilikom uređenja nadgrobnih spomenika.

Tako na grobljima možemo pronaći različite kipove anđela u različitim pozama koje predstavljaju različite stvari – tako ovdje možemo vidjeti kip Anđela Cvjećarice i kip klečećeg anđela koji moli.

Od kipova Svetaca, najčešći je kip sv.Antuna, odnosno sv.Ante – jedan od najomiljenijih i najštovanijih svetaca.

Nadgrobni kipovi Isusa Krista uglavnom predstavljaju Presveto Srce Isusovo.

  • Visine nadgrobnih kipova

Kipovi za spomenike uglavnom se kreću od 20-ak ccm visine pa preko 100 cm. Najčešći su ipak oni visine oko 40-60 cm visine jer kipovi tih visina najbolje pristaju uz veličine spomenika na našim područjima.

Svakako visina kipa je određena samim uređenjem cijelog groba i spomenika, te ovisi želite li da smisao bude da kip upotpunjuje grobno mjesto ili je pak smisao da kip dominira svojoj prisutnošću.

  • način ugradnje

Kipovi se gotovo uvijek ugrađuju na horizontalnu površinu, odnosno podne su ugradnje.

Njih ugrađujemo pokraj ili ispred natpisnog spomenika.

Postoje i kipovi koji se ugrađuju na okomitu površinu, odnosno zidne su ugradnje, ali onda uvijek budu manjih dimenzija jer su kipovi sami po sebi dosta teški.

kip ugraden na okomitu povrsinu

Kao alternativu ugradbenim kipovima na okomite površine, postoje razne nadgrobne aplikacije anđela, svetaca, Majke Božje, Isusa Krista itd.

  • materijal izrade

Nadgrobni kipovi izrađuju se od bronce ili lijepljene mramorne prašine (nazive se i: polimramor ili rekonstruirani mramor).

Nadgrobni kipovi, i nadgrobna galanterija od bronce općenito, imaju prednost što se mogu postići puno ljepši detalji i završna obrada nego što je to slučaj s bilo kojim drugim materijalom.

Zato je ponuda i nemjerljivo veća za proizvode od bronce, u odnosu na bilo koji drugi materijal od kojeg se izrađuje nadgrobna galanterija.

  • boja nadgrobnih kipova

Kipovi koji su izrađeni od bronce, gotovo uvijek su u brončanoj boji, ali o samom dizajnu i detaljima kipa ovisi hoće li nijansa više naginjati svjetlijem ili tamnijem.

kip presveto srce isusovo kip isusa krista za spomenike

Dok proizvodi od lijepljene mramorne prašine su najčešće bijele boje (zbog samog materijala izrade), moguće ih je bojati u boju bronce ili sivu boju te isticati detalje tamnijom bojom kao što je to slučaj i s brončanim kipovima.

Međutim, kod kipova s visokom razinom detalja i cijena im nerijetko dostiže, a ponekad i prelazi, cijenu kipova od bronce.

Koji bi bio naš izbor?

Mi bismo rekli, ovisi.

Ako bismo željeli da nadgrobni kip bude brončane boje, tada bismo uvijek odabrali broncu kao materijal izrade, ali ako bismo htjeli da kip bude bijele ili sive boja, tada bismo odabrali kipove od lijepljene mramorne prašine.

Bijeli kipovi od mramorne prašine imaju matiranu površinu. Dok oni koji su bojani u sivu ili brončanu boju, njima je površina sjajna jer su lakirani kako bi se zaštitila boja.

Potrebno je razlikovati kipove od polimramora bojane u sivu boju od ostalih nadgrobnih proizvoda koji su srebrne boje jer su izrađeni od nehrđajućeg čelika.

U našoj ponudi imamo kipove od lijepljene mramorne prašine te više informacija možete dobiti putem emaila.

  • marka kipa

Kao i za ostale proizvode, na tržištu postoji velika ponuda nadgrobnih kipova, od renomiranih svjetskih marki do domaćih proizvođača koji koriste beton ili plastiku.  

Jasno je da je nadgrobni kip renomirane marke najkvalitetnije izrađen, jer ga dizajnira pravi kipar koji ima cjelokupno potrebno znanje i resurse da napravi kvalitetan odljev, također takvi nadgrobni kipovi izrađeni su od kvalitetnijeg materijala.

Osim toga, ovakva izrada donosi i prednost prilikom odabira ostalih vrsta nadgrobne galanterije, poput križeva, svijećnjaka, lampaša i ostalih dekoracija, jer sve dolaze iz iste serije dizajna, odnosno od istog proizvođača pa si međusobno pristaju.

Kako onda odabrati kip za grob?

Kako biste najjednostavnije odabrali kip uvijek se prvo vodite svojom željom o tome čiju sklulpturu biste stavili, a potom slobodnim prostorom na grobu – na ovaj način ćete znati koji kip želite i koju visinu kipa možete staviti na grobno mjesto.

Zatim odaberite kip s obzirom na pozu u kojoj se nalazi i za kraj si onda ostavite boju kipa – odnosno kad znate cijeli dizajn i oblik spomenika, lakše će Vam biti odabrati onaj kip koji se najbolje uklapa.

Oznake: