Graviranje slova na nadgrobnom spomeniku

inox slova za nadgrobne spomenike

Često nam dolaze kupci koji su za svoje spomenike izdvojili velike iznose, a pritom ugravirali slova i postavili kamene vaze u vrsti kamena kao što je i nadgrobni spomenik. No, kada je spomenik bio dovršen ostali su nezadovoljni jer su dali velik iznos novca, a nadgrobni spomenik je izgledao pusto, tmurno i jednolično.

Zatim, pokušavaju na bilo koji način podići izgled nadgrobnog spomenika. U tim trenucima ponekad može biti prekasno za dodatke jer su slova već ugravirana i imaju svoj raspored na spomeniku, te je teško uklopiti poneku aplikaciju.

U ovakvim situacijama treba djelovati promišljeno kako bi se spriječila mogućnost da se na nadgrobni spomenik postave ukrasi koji čine cijeli spomenik natrpan i neplaniran, što nikako nije poželjno jer spomenik nikad ne bi trebao biti prenatrpan, već skladno ukrašen.

Ako želite postojeći – već gravirani spomenik ukrasiti detaljima postoje načini kako to napraviti. Primjerice:

– Da se preko graviranog križa postavi brončani ili inox križ koji, ili u potpunosti prekrije gravirani križ, ili gravirani križ savršeno prati linije novo ugrađenog križa i daje dojam da je to bila i namjera

– Često se dodaju drugi ukrasi tipa: ruža, leptirići, ptičice, anđeli ili ostale aplikacije koje postoje u raznim dimenzijama što omogućuje maksimalnu slobodu ideja

– Kamene vaze i kameni svijećnjaci zamjenjuju se brončanim ili inox vazama i svijećnjacima, što odmah i najviše podiže ukupan dojam nadgrobnog spomenika. Ponekad ljudi samo zamijene kameni svijećnjak s brončanim kipom Majke Božje

Neki od malo skupljih rješenja su:

– Ponovno skidanje spomenika i poliranje površine kako bi se dobila čista površina za uređenje iznova

– Lijepljenje čiste ploče na spomenik debljine 1-2 cm. Međutim ovo je moguće samo kod četvrtastih spomenika, gdje je obrada ruba ravna, u suprotnom se može dobiti kontra efekt.

Svakako Vam savjetujemo da prilikom uređenja nadgrobnih spomenika prošećete po groblju i da stvorite viziju kako biste željeli da nadgrobni spomenik Vaših bližnjih izgleda i kako biste na taj način spriječili i najmanje nezadovoljstvo, jer uređenje nadgrobnih spomenika je uređenje koje se radi jedanput u životu.

K tome, vodite računa da se gravirana slova pozlaćuju, a s vremenom se ta pozlata ispere te svakih nekoliko godine će trebati osvježavati natpis, što uzrokuje dodatne troškove. Dok, ugrađena inox slova za spomenike će zauvijek izgledati kao i prvoga dana.

Pozivamo Vas da pregledate našu galeriju nadgrobnih spomenika.

Oznake: