Slova za nadgrobne spomenike i kako ih odabrati

slova za nadgrobne spomenike

Kao i kod svih ukrasa nadgrobne galanterije, tako i kod natpisa na nadgrobnom spomeniku, najvažniji je dostupan prostor.

Kolika je veličina samog nadgrobnog spomenika, koliko imena će pisati na spomeniku, hoće li biti postavljena fotokeramika i hoće li biti ispisana kratka posveta ili stih na kraju…

Nerijetko, važno je i koliko je dugačko prezime pokojnika, odnosno obitelji, čije će pisati na vrhu spomenika…

Uz promišljanje odgovora na ovakva ili slična pitanja, ovisit će koju visinu slova za spomenike ćete ugrađivati.

Kod uobičajenih dimenzija nadgrobnog spomenika prezime se stavlja veće od imena, a imena se postavljaju veća od godina i od dodatnih posveta.

Prezime > Imena > Godina, Posveta

Ovo nikako nije pravilo (opet sve ovisi o dostupnom prostoru), međutim, u 80% slučajeva natpisi na spomenicima se rade na ovaj način.

Generalno se natpisi na spomeniku ispisuju na ovaj način zato da prezime, čija je grobnica, bude uočljivo s veće udaljenosti.

Zatim, kako se približavate grobnici, imena pokojnika postaju sve više uočljiva i čitljiva, a onda kad se u potpunosti približite grobnici možete pročitati godinu rođenja i smrti, posvetu ili natpise koje je obitelj ispisala.

Natpis na nadgrobnom spomeniku najčešće izgleda ovako:

          TIHI DOM OBITELJI – 2,5/3cm

           HORVAT – 5/6/8 cm

4/5 cm – IVAN    1900-2099 – 2,5/3 cm

4/5 cm – IVANA  1901-2098 – 2,5/3 cm

                      SPOMENIK PODIŽE OŽALOŠĆENA OBITELJ – 2,5cm ili 3 cm

                POČIVALI U MIRU BOŽJEM – 2,5 ili 3 cm

Prilikom dogovora s Vašim izvođačem radova (klesarom) možete dobiti više informacija od visinama slova koje mogu biti ugrađene na spomenik.

Odabir vrste nadgrobnih slova za grob prepuštena su Vašem osobnom odabiru, a dio najtraženije ponude možete pogledati ovdje.

Kako biste došli do osjećaja što je i kako je primjereno napisati na nadgrobni spomenik, pročitajte više o natpisima za grob, koji će razjasniti svaku nedoumicu i dati Vam puno ideja.

Oznake: