Nadgrobni ukrasi za grobne niše i pretince za urne

Što su grobne niše?

Svjedoci smo da gradska groblja diljem Hrvatske sve češće grade grobna mjesta za urne, a razlog je kremiranje pokojnika koji postaje sve češći način sahrane.

Najčešće se radi o kolumbarijskim nišama i malim zemljanim grobnicama u koje se stavlja pretinac za urne tzv. kazeta za urne.

Kolumbarijske niše zapravo su izgrađeni zid s više grobnih niša (ponekad i nekoliko stotina) u koji se stavljaju urne, a prostor za urnu se prekriva kamenom pločom.

Kamena ploča koja prekriva prostor za urnu, ujedno je i natpisna ploča na koju se ispisuje ime pokojnika, godine života, religijski simbol (križ, polumjesec i zvijezda, Davidova zvijezda…), nadgrobna slika pokojnika i sl.

Također, za razliku od klasičnih grobnica, na tu natpisnu ploču se postavlja i vaza, svijećnjak ili lampaš. Zato razlikujemo ugradnje na horizontalne i okomite površine.

Načini ugradnje ukrasa za grobne niše i pretince za urne

Ugradbeni nadgrobni ukrasi (zidna ugradnja)

Dakle, na grobne niše postavljaju se proizvodi koji su deklarirani za ugradnju na okomitu površinu (zidna ugradnja).

vaza-za-grobnu-nisu

Na gornjoj fotografiji vidimo kako vaze za ugradnju na okomitu površinu imaju dodatak koji služi za postavljanje vaze na “zid”. Za takvu vazu kažemo da ima vijke sa stražnje strane proizvoda.

Osim vaze, za ugradnju na okomitu površinu postoje i svijećnjaci, lampaši, križevi, nadgrobna slova i sve ostale nadgrobne dekoracije.

Katalog s ugradbenim ukrasima za grobne niše

Pregledajte katalog s uređenim grobnim nišama.

Samostojeći nadgrobni ukrasi (podna ugradnja)

Za razliku od grobnih niša, na malim zemljanim grobnicama za urne, moguće je ugraditi samostojeću vazu manjih dimenzija (ugradnja na horizontalnu površinu) pored pokrovne ploče, pod uvjetom da takva grobnica ima dovoljno prostora za nju.

Na taj način se može omogućiti više slobodnog prostora za natpis na pokrovnoj ploči ili natpisnoj ploči – ovisno kako je grobnica izrađena.

Prilikom izrade male grobnice za urne savjetujte se s izvođačem radova gdje može napraviti prostor za vazu, svijećnjak ili lampaš, a sve o nadgrobnim vazama saznajte u našem vodiču o vazama za groblje.

Kod nadgrobnih spomenika za urne, natpisna ploča je najčešće polegnuta, međutim nekad postoji i mogućnost da izvođač radova izradi i mali okomiti spomenik.

pretinac-za-urne-s-nadgrobnom-galanterijom

Dimenzije galanterije za niše i kazete za urne

Dimenzije galanterije za grobne niše i kazete za urne nešto su manjih dimenzija, zbog manje slobodnog prostora.

Pa su tako okvirne dimenzije galanterije koje se ugrađuju na niše i pretince za urne ovakve:

  • Slova: 2,5-6cm
  • Križevi: oko 12-35 cm
  • Vaze: oko 13-22 cm
  • Svijećnjaci: oko 17-20 cm
  • Lampaši: oko 15-20 cm
  • Dekoracije-aplikacije: oko 2-35 cm
  • Kipovi: oko 28 cm
  • Nadgrobne slike: 6×8cm-11×15cm

*dimenzije uvijek ovise o dostupnom prostoru i idejnom rješenju
*navedene dimenzije su samo prijedlog

Kao što je vidljivo, zato što je dimenzija spomenika grobne niše mala, ne znači da je izbor ograničen. Mali spomenici se svakodnevno uređuju raznim dekoracijama i postižu ono što bi i trebali, odaju počast pokojniku.

Što je moguće ugrađivati?

Na grobne niše i pretince za urne mogu se ugraditi sve vrste proizvoda koje postoje za obilježavanje grobnih mjesta. Potrebno je jedino voditi računa o slobodnom prostoru, načinu ugradnje (zidna ili podna) i budućim nadopisivanjima pokojnika.

Nadgrobne slike za grobne niše

Nadgrobne slike za grobne niše izrađuju se na jednak način kao za velike grobnice te nikako ne ograničavaju slobodu odabira, jer postoje veoma male porculanske pločice u svim dostupnim oblicima.

Tako je dakle moguće izraditi nadgrobnu sliku za nišu u svim vrstama porculana koje su dostupne, jedino je potrebno pripaziti na dimenziju.

Dakle, ako se dvoumite biste li izrađivali klasičnu grobnicu ili grobnicu za urne, imajte na umu da ćete u oba slučaja imati veliki odabir nadgrobnih ukrasa kojima ćete moći ukrasiti spomenik i na taj način odati počast pokojniku.

Kako biste saznali više o nadgrobnim proizvodima i naručili ih, posjetite našu internet trgovinu, a kako biste dobili više ideja i informacija čitajte naš blog.

Još uvijek imate pitanja? kontaktirajte nas.

Oznake: