Vaze za groblje – sve što trebate znati prije kupovine

Nadgrobne vaze oduvijek su bile sastavni dio nadgrobnih spomenika.

Vaze unaprijeđuju estetski izgled spomenika, te su i funkcionalne zbog polaganja cvijeća i buketa u njih. Zahvaljujući plastičnim ili metalnim ulošcima koji služe za stavljanje vode za cvijeće, omogućuju održavanje cvijeća svježim dulje vremena.

Ovisno o tome jeste li se odlučili promijeniti stare vaze na grobu ili radite novi nadgrobni spomenik, prilikom odabira nadgrobne vaze uzmite u obzir da se one razlikuju prema:

 • Veličini / Visini
 • Načinu ugradnje
 • Materijalu izrade
 • Boji
 • Marka vaze

Ukratko, ovo su smjernice koje bi vam mogle pomoći prilikom odabira:

Smjernice za odabir vaze

 • Veličina vaze

Standardna visina vaze kod većih spomenika  je od 28 do 30 cm, te su takve vaze najpraktičnije ako želite na grobu imati živo cvijeće zbog toga što imaju veći plastični ili metalni uložak (vrijedi za vaze iz naše ponude).

U veće uloške za vaze možete staviti više vode što omogućuje dulje trajanje cvijeća, te ćete moći staviti i veći buket.

U slučajevima manjih spomenika, grobnih mjesta za urne, manjka mjesta na grobu općenito ili ako namjeravate imati vazu u kojoj ćete držati manje ukrasne bukete, bilo od plastike ili suho cvijeće, vaza visine 19 do 23 cm bit će sasvim dovoljna.

 • Način ugradnje (montaža vaze)

Kod nadgrobne galanterije općenito, postoje dva načina ugradnje:

 1. Na horizontalnu površinu za tzv. samostojeću nadgrobnu galanteriju (oznaka u katalogu: T – Terreno) – Ovakav tip nadgrobne galanterije ima ugradbene vijke s donje strane te se ugrađuje ispred ili pored samog spomenika (podna ugradnja).  Nadgrobne vaze za horizontalnu ugradnju ugrađuju se na grobna mjesta koja su zemljana, a nadzemni dio uređen im je prirodnim kamenim i/ili betonom.
 2. Na vertikalnu površinu za tzv. galanteriju koja je ugradbena na spomenik (oznaka u katalogu: P – Parete) – Ovakav tip nadgrobne galanterije ima ugradbene vijke sa stražnje strane te se ugrađuje na nadgrobni spomenik pored slova (zidna ugradnja). Nadgrobne vaze za vertikalnu ugradnju ugrađuju na nadzemna grobna mjesta poput nadgrobnih niša, ili na grobnice koji imaju nadgrobni (vertikalni) spomenik.
 • Materijal izrade

Nadgrobne vaze iz naše ponude izrađuju se od bronce ili nehrđajućeg čelika (inox-a).

 • Boja

U našoj ponudi dostupne su boje: Brončana, Inox (srebrna) i Dark (crno-siva), koje su najčešće i nude veću kolekciju artikala, ali uz njih imamo i ograničenu kolekciju sljedećih boja:

Boje nadgrobnih vaza

 • Marka vaze

Naime, na tržištu postoji velika ponuda nadgrobnih vazi, od renomiranih svjetskih marki,  domaćih proizvođača ili pak kamenih vaza ručne proizvodnje.  

Jasno je da je nadgrobna vaza renomirane marke najkvalitetnije izrađena, jer ju dizajnira kipar koji ima svo potrebno znanje i resurse da napravi kvalitetan odljev, također izrađene su od kvalitetnijeg materijala.

Takve vaze nose prednost što ako izgubite rozetu ili vam pukne uložak, lako nabavite novi. Svaka vaza ima svoju šifru i pomoću šifre artikla, naručuje se dodatni originalni dio.

Osim toga, ovakva izrada donosi i prednost prilikom odabira ostalih vrsta nadgrobne galanterije, poput križeva, svijećnjaka, lampaša i ostalih dekoracija, jer sve dolaze iz iste serije dizajna te si međusobno pristaju.