Kako postaviti nadgrobnu sliku na spomenik u 7 brzih koraka?

marmeton fotokeramika oval boemia srce

Što je važno?

Kako bi fotokeramika (nadgrobna slika) bila pravilno zalijepljena, obratite pozornost da je kamen suh (Jako važno!) te da nije bilo i neće biti nikakvih padalina u iduća 24 sata.
Preporuka za lijepljenje fotokeramike je temperatura iznad 20°C i suho vrijeme, u suprotnom postoji opasnost da silikon neće primiti, a porculanska slika će pasti i razbiti se.

Što Vam je potrebno?

Fotokeramika (nadgrobna slika)
Tuba silikonskog ljepila za vanjske radove (ili bilo kojeg drugog ljepila za vanjsku uporabu, za lijepljenje keramike i kamena)
Krpa za eventualno brisanje ostataka silikona
Pik (krep) Traka – koju ćete zalijepiti preko slike dok se ne osuši silikon
Malo alkohola i papirnatog ručnika ili čista krpa – kako bi se maknula masnoća i prašina.

Upute za postavljanje fotokeramike:

Potrebno vremena: do 30 minutes

Upute za postavljanje fotokeramike na nadgrobni spomenik u 7 jednostavnih koraka i brzih 30 minuta.
Potrebni su Vam: fotokeramika, ljepilo za lijepljenje kamena i keramike (silikon za vanjsku upotrebu), suha krpa, pik (krep) traka i malo alkohola za čišćenje površine.

 1. Prije lijepljenja nadgrobne slike, obratite pozornost da je kamen suh (Jako važno!) te da nije bilo i neće biti nikakvih padalina u iduća 24 sata.

  Nadgrobni spomenik mora biti suh jer je kamen prirodni materijal, stoga upija vlagu – pobrinite se nije bilo padalina te da ih neće ni biti u idućih 24 sata. Preporuka za lijepljenje fotokeramike je temperatura iznad 20°C i suho vrijeme.

 2. Odredite mjesto na nadgrobnom spomeniku gdje želite zalijepiti porculansku sliku.

  Nadgrobna slika se lijepi pored imena kad se radi o jednoj osobi, ili između 2 imena kad su na fotokeramici 2 osobe. Važno je osmisliti gdje je vizualno najadekvatnije da se fotokeramika nalazi prije nego se nanese ljepilo.

 3. Očistite prostor za sliku na spomeniku alkoholom i posušite.

  Odstranite svu masnoću i prljavštinu koja bi se mogla nalaziti na mjestu gdje lijepite fotokeramiku.

 4. Nanesite silikonsko ljepilo na stražnju stranu porculanske slike.

  Prilikom nanošenja silikonskog ljepila pripazite da ne nanesete previše silikona, kako se ne bi izlio prilikom lijepljenja. Također, pripazite da nije ni premalo silikona jer se slika neće moći držati.

 5. Zalijepite sliku na spomenik (brinući da je centrirana) uz lagano pritiskanje dok pločica ne dođe u kontakt s podlogom, a silikon se ravnomjerno ne rasporedi po stražnjoj strani pločice.

  U ovom koraku, ako je potrebno, možete još malo centrirati sliku i ukloniti višak silikona koji se možda izlio sa strane.

 6. Preko porculanske slike zalijepite pik traku (po okomici i po horizontali)

  Pik traka se lijepi kako slika ne bi „otklizala“ zbog gravitacije, prije nego se silikon stigao stvrdnuti. Preporučujemo pik traku jer bi selotejp mogao ostaviti ljepilo.

 7. Nakon 12-24 sata uklonite pik traku

  Fotokeramika je uspješno ugrađena na nadgrobni spomenik.

Oznake: