Odabir vrste kamena za nadgrobni spomenik

boje i vrste granita

Kakav biste kamen za grob ili nišu trebali odabrati?

Osnova kreće od razlikovanja dvije vrste kamena – Mramor i Granit.

Na kontinentalnom djelu Hrvatske, možemo bez okolišanja jednoglasno zaključiti da je Granit najbolji izbor.

Mramor je šećeraste konstrukcije, pa je podložan upijanju vlage, što na temperaturama ispod 0°C nije baš zahvalno. Posebice nama koji nismo na moru, pa su zime su duge i hladne.

Što se tiče izbora debljine granita, on se reže iz blokova, pa debljinu možete birati.

U slučaju da planirate grob nakon nekoliko godina obnoviti ili seliti na drugo mjesto odaberite veću debljinu, a u slučaju da grob nećete dirati možete se odlučiti za povoljniju soluciju i odabrati tanju debljinu granita.

Što se tiče boja granita najtraženija i najprodavanija vrsta granita je Impala, koja dolazi iz Indije.

Boja granita Impala zahvalna je jer na njega pristaju nadgrobni ukrasi u svim bojama.

Tako da, ako niste sigurni sviđa li vam se više inox ili brončana nadgrobna galanterija, oboje će savršeno pristajati.

Međutim, ako želite da grobnica Vaših voljenih ipak nije standardna kao i većina, razmislite o crvenom kamenu Red Tiger koji u kombinaciji s brončanim ukrasima izgleda vrlo otmjeno.

Najčešće boje granita i mramora

Neki od najčešćih granita koji se koriste za nadgrobne spomenike, na našim područjima, su: Indian Impala, Absolute Black (Nero Assoluto), Bengal Black, Rosa Beta, Vizag Blue, Multicolor, African Red, Rosa Porrino, Verde Marina,

Velika novost na tržištu granita je Picasso granit, čine ga prekrasne kombinacije kao kistom iscrtavane. Sam granit trenutno je među skupljima na tržištu, ali definitivno zaslužuje prvo mjesto u klasifikaciji boja.

Ako ste negdje na jugu Hrvatske možete se odlučiti na Mramor, kojem se treba priznati da djeluje puno toplije nego granit, pa ako primjerice odaberete boju mramora Botticino, a nadgrobne ukrase kombinirate u boji bronce i botticina, dobit ćete jedinstveni spomenik, toplih boja i drugačiji od ostalih.

Ostali najčešći mramori koji se koriste za spomenike su: Carrara, Botticino, Sivec, Mura… Ove vrste mramora svijetlijih su tonova u usporedbi s granitima koji prevladavaju na našim područjima.carrara botticino boje za slova za spomenike

Nadgrobna galanterija dizajnirana je kako bi odgovarala svim vrstama materijala i svim dizajnima, zato je ponuda nadgrobnih ukrasa tako raznolika.

Na svaki spomenik potrebno je napisati ime, prezime i godine rođenja i smrti pokojnika, ponekad i posvetu. A upravo sa slovima za nadgrobne spomenike to se može ispisati na način da odgovara dizajnu i boji odabranog granita ili mramora.

Ostali nadgrobni ukrasi koji se stavljaju na grobnice i niše su nadgrobne slike, vaze, svijećnjaci, lampaši, križevi i razne aplikacije.

Oznake: