Odabir vrste kamena za nadgrobni spomenik

boje i vrste granita

Kakav kamen za grob odabrati? Osnova kreće od razlikovanja dvije vrste kamena – Mramor i Granit.

Na kontinentalnom djelu Hrvatske, možemo bez okolišanja jednoglasno zaključiti da je Granit najbolji izbor. Mramor je šećeraste konstrukcije, pa je podložan upijanju vlage, što na temperaturama ispod O°C nije baš zahvalno. Posebice nama koji nismo na moru, pa su zime su duge i hladne.

Što se tiče izbora debljine granita, on se reže iz blokova, pa debljinu možete birati. U slučaju da planirate grob nakon nekoliko godina obnoviti ili seliti na drugo mjesto odaberite veću debljinu, a u slučaju da grob nećete dirati možete se odlučiti za povoljniju soluciju i odabrati tanju debljinu granita.

Što se tiče boja granita najtraženija i najprodavanija vrsta granita je Impala, koja dolazi iz Indije. Uz Impalu nećete pogriješiti bilo da izaberete inox ili brončanu nadgrobnu galanteriju.

Međutim, ako želite da grobnica Vaših voljenih ipak nije standardna kao i većina, razmislite o kamenu Red Tiger koji u kombinaciji s brončanim ukrasima izgleda vrlo otmjeno.

Velika novost na tržištu granita je Picasso granit, čine ga prekrasne kombinacije kao kistom iscrtavane. Sam granit trenutno je među skupljima na tržištu, ali definitivno zaslužuje prvo mjesto u klasifikaciji boja.

Ako ste negdje na jugu Hrvatske možete se odlučiti na Mramor, kojem se treba priznati da djeluje puno toplije nego granit, pa ako primjerice odaberete boju mramora botticino, a nadgrobne ukrase kombinirate u boji bronce i botticina, dobit ćete jedinstveni spomenik, toplih boja i drugačiji od ostalih.

carrara botticino boje za slova za spomenike

 

Oznake: