Nadgrobni spomenici i uređivanje nadgrobnih spomenika

Započet ćemo ovaj tekst tako što se i sami prisjećamo svojih najmilijih. Znat će onaj koji svoje najmilije često obilazi na groblju da su većinom grobovi tijekom godine zapušteni, a par dana prije Svih Svetih kreće masovno posjećivanje grobova i uređivanje nadgrobnih spomenika. Tek poneki svoje najmilije često obilaze na groblju i održavaju vječna počivališta. Većinom nas je ovaj užurban život natjerao da pokojnike ne stignemo obići, a posebice ako su obitelj ili prijatelji pokopani u drugom gradu. Zato se na dan Svih Svetih prisjetimo da tamo gore leži netko nama drag i taj dan koristimo kako bismo obišli naše najmilije.

 

Ono što smo kroz poslovanje naučili jest da mjesec dana prije dana Svih Svetih počinje masovno uređivanje nadgrobnih spomenika, kako bi na dan Svih Svetih ostali prijatelji i obitelj mogli posjetiti uređen grob. Zbog tolikog opsega posla kamenoklesari su često opterećeni i ne mogu u kratko vrijeme kvalitetno dovršiti svaki posao stoga ne dolazi samo do pogrešaka, nego i do manjka ukrasa za grobove.

 

Zapravo ovaj tekst pišemo popraćeni osobnim iskustvom i iskustvima drugih ljudi. Želimo napomenuti važnost dogovaranja izrade nadgrobnih spomenika na vrijeme kako biste sigurno bili zadovoljni i napravili eventualne promjene bez pritiska i mnogo prije dana Svih Svetih.

 

Nadgrobni spomenik ne bi trebao biti uređen pod pritiskom vremena niti pritiskom drugih ljudi koji nameću svoje mišljenje, dok vama osjećaji govore drugačije. Za nas izrada groba znači više od kontaktiranja najpovoljnijeg kamenoklesara.

 

Grob se izrađuje jednom u životu, a nadgrobni spomenik predstavlja sjećanje na onoga tko je u njemu pokopan. Stoga bi svatko u skladu sa svojim željama i mogućnostima trebao razmisliti kako ukrasiti nadgrobni spomenik svojim voljenima, a ne da to za njega bira bilo tko drugi. Grob je mjesto koje ne bi trebalo biti zapostavljeno tijekom godine, a dan prije Svih Svetih ukrašeno.

Više o najčešćim natpisima na nadgrobnim spomenicima pročitajte ovdje.

 

Nakon prvog posjeta klesara kad vidite kakve mogućnosti nudi, razgovarajte s obitelji i dogovorite nešto što se svakome sviđa ili možda nešto što bi se pokojniku svidjelo, pa svoje želje ponovo podijelite s klesarom koji će raditi prema Vašim željama.

 

Mnogi kupci nam dolaze i izražavaju nezadovoljstvo s kamenom i ukrasima koje je kamenoklesar postavio jer su ili prekasno krenuli u uređenje ili uopće nisu znali što žele jer nisu bili upoznati s mogućnostima uređenja nadgrobnih spomenika.

 

Zato uzmite dovoljno vremena, posjetite klesara, ili više njih, i prvo pogledajte koje mogućnosti nudi, kakve mogućnosti ukrašavanja postoje, što simbolizira pokojnikova ili Vaša uvjerenja i slično. Zatim, donesite odluku o ukrašavanju nadgrobnog spomenika i dogovorite sve s klesarom koji Vam je najpristupačniji i najotvoreniji za Vaše želje.

 

Neka spomenik Vaših najmilijih bude izrađen s ljubavlju prema pokojniku i neka to bude njegov oltar koji ga je dostojan, a ne obveza koju morate „odraditi“.

 

Pročitajte i o:

Kako odabrati slova za spomenik

O čemu ovisi odabir nadgrobne slike (fotokeramika)

Kako odabrati križ za nadgrobni spomenik?

Koji su najčešće i najljepše posvete na spomenicima